De verschillende oogsterktes
Het onderste gedeelte
Het onderste gedeelte van het glas is bedoeld om dichtbij goed te kunnen zien. Zo kan je de multifocale bril gebruiken om te lezen.
Het bovenste gedeelte
Het bovenste gedeelte van het glas in de multifocale bril is bedoeld om veraf helder te zien. Zo kan je de multifocale bril gebruiken om auto te rijden.
Het tussen gedeelte
Het tussen gedeelte van het glas is bedoeld om goed zicht te hebben op middellange afstanden. In dit tussengedeelte loopt de sterkte in het glas geleidelijk over. Zo kan je de multifocale bril gebruiken om televisie te kijken.
Wat is het verschil tussen een multifocale bril, een enkelvoudige bril en een leesbril?
In een multifocale bril zitten verschillende sterktes verwerkt. Zo kun je met de multifocale bril zowel veraf als dichtbij scherp zien en heb je maar één bril nodig voor verschillende afstanden. Nooit meer wisselen van bril dus!
Een enkelvoudige bril is een bril voor scherp zicht voor veraf of dichtbij. Dat ligt maar net aan jouw ogen en wat zij nodig hebben. Een leesbril is enkel bedoeld voor het lezen van dichtbij.
Een multifocale bril heeft verschillende sterktes waarbij je de overgang hiervan vrijwel niet merkt. Een varifocale bril is hetzelfde als een multifocale bril. Een bifocale bril heeft een gedeelte voor dichtbij en voor veraf, waarbij het gedeelte voor dichtbij een klein gedeelte onderin het glas is. In tegenstelling tot een multifocale bril is bij een bifocale bril de overgang in glas tussen veraf en dichtbij erg abrupt, waardoor je ogen hier misschien lastig aan wennen.
Tips voor het dragen van een multifocale bril
Een multifocale bril zit anders in elkaar dan een enkelvoudige bril. Daarom zou het kunnen dat je moet wennen aan de bril. We geven je graag wat tips!
- Geef je ogen tijd om te wennen
- Zet je bril niet op het puntje van je neus
- Draag de bril zo veel mogelijk
- Draag de bril tijdens verschillende activiteiten
- Neem de juiste houding aan met je hoofd
- Beweeg je hoofd mee met je kijkrichting